Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, με αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό αυτών.
Το ασβέστιο συσσωρεύεται στους τένοντες του ώμου σταδιακά. Μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό για μεγάλα διαστήματα και μετά απορροφάται πάλι σταδιακά από τον οργανισμό.
Στην περίπτωση απορρόφησης που γίνεται αυτόματα στον οργανισμό, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο διάστημα (ως 5-10 ετη). Το ασβέστιο αλλάζει σταδιακά μορφή (από σκληρό γίνεται κοκκώδες σαν τριμμένη κιμωλία και μετά ρευστή ως οδοντόκρεμα) και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 30-60 ετών, συχνότερα σε γυναίκες και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ η αιτία του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Πιθανόν σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης του οιδήματος και της ισχαιμίας που προκαλείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση που πραγματοποιείται από ορθοπαιδικό, απαιτείται και ακτινολογικός έλεγχος, δηλαδή μία απλή ακτινογραφία του ώμου, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Σημαντικές πληροφορίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία καθώς αποκαλύπτουν ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.
Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου;
Η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου επιτυγχάνει μείωση της φλεγμονής, εξάλειψη του πόνου και επαναφέρει τη φυσιολογική κίνηση του άνω άκρου με απώτερο σκοπό την λειτουργικότητα του ασθενή και επανένταξη του στην καθημερινότητα.
Τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:
- Θεραπεία Tecar
- Κρουστικός Υπέρηχος
- Manual therapy για την επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και την αύξηση του εύρους κίνησης
- Trigger point therapy
- Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
- Kinesiotaping για υποστήριξη της περιοχής και διευκόλυνση της κίνησης
Επίσης, στο πλαίσιο της συντηρητικής αγωγής περιλαμβάνονται ξεκούραση και τροποποίηση δραστηριοτήτων, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες βιολογικές θεραπείες.
Αρθροσκόπηση Ώμου
Σε περίπτωση που παρά την συντηρητική αγωγή τα συμπτώματα εμμένουν, ο ασθενής είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ώμου.