Περιοστίτιδα Κνήμης
Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένας συχνός τραυματισμός σε αθλητές και κυρίως δρομείς, αλλά και στρατιωτικούς, με συχνότητα 13-22% των συνολικών τραυματισμών των κάτω άκρων. Ο διεθνής όρος είναι Medial Tibial Stress Syndrome ή Shin Splints. Ο όρος περιοστίτιδα είναι ένας γενικός όρος που έχει επικρατήσει, αλλά δεν είναι ο πλέον δόκιμος για να περιγράψει την πάθηση. Πρόκειται για μια κατάχρηση υπέρχρησης και για αυτό ο όρος “Σύνδρομο Επώδυνης Κνήμης” (σ.Ε.Κ) είναι ίσως πιο σωστός.
Συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονες δραστηριότητες γυμναστικής και είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Ο πόνος εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και ορισμένες φορές μπορεί να συνοδεύεται από πόνο κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης του πρόσθιου έσω μέρους της κνήμης. Ακόμα πόνος εμφανίζεται στην πελματιαία κάμψη με αντίσταση. Ορισμένες φορές είναι πιθανό να σχηματίσει και οίδημα.
Αιτιολογία
Η περιοστίτιδα κνήμης σε γενικές γραμμές παρουσιάζεται όταν οι μύες και το περιόστεο του οστού της κνήμης καταπονούνται μετά από έντονη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.
Ειδικότερα αναπτύσσεται μετά από ξαφνικές αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τη συχνότητα, τη διάρκεια ή την ένταση της προπόνησης.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σύνδρομο επώδυνης κνήμης περιλαμβάνουν:
- Αυξημένη ποδική καμάρα
- Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI): Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι υπέρβαρος, προκαλεί μεγάλες φορτίσεις στα γόνατα και τις κνήμες των ποδιών του. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοστίτιδας.
- Ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα (ανισοσκελίες)
- Έλλειψη βιταμίνης D
- Κακή ποιότητα υποδημάτων
Διάγνωση
Για την διάγνωση της περιοστίτιδας εκτελείται από τον ορθοπαιδικό ιατρό ψηλάφηση στην περιοχή για τον έλεγχο παρουσίας ευαισθησίας και πόνου.
Συνήθως ζητείται μία ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον έλεγχο του επιπέδου φθορά. Επίσης, ζητείται για τον αποκλεισμό πιθανοτήτων ύπαρξης άλλων τραυματισμών του κάτω άκρου, όπως κάταγμα κόπωσης και τενοντίτιδες.
Αντιμετώπιση
- Ανάπαυση: Επειδή το σύνδρομο επώδυνης κνήμης προκαλείται από υπερβολική και έντονη δραστηριότητα, η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρκετές εβδομάδες ανάπαυσης.
- Παγοθεραπεία
- Συμπίεση με ελαστική επίδεση ή χρήση ελαστικής περικνημίδας.
- Κατάλληλα υποδήματα: Η χρήση αθλητικών υποδημάτων με καλή υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
- Ορθωτικά υποδήματα: Υποδήματα με ένθετα που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα μοιράζοντας τα φορτία στα κάτω άκρα.
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις των πρηνιστών/υπτιαστών του ποδιού, αφού έχουν υποχωρήσει σε αρκετό βαθμό τα συμπτώματα.
- Εφαρμογή TECAR για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής.
- Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο.
Στο Physioargos διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα περιοστίτιδας της κνήμης. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2751022411.