Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00
sup

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν γυμνάζεστε το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές πάντα αποτελούν μία καλή αφορμή για να κολυμπήσουμε, να παίξουμε στην παραλία, να τρέξουμε και να ασχοληθούμε με καλοκαιρινά σπορ. Για αρκετούς όμως από εμάς, που όλη την υπόλοιπη χρονιά απείχαμε από κάθε είδους άσκηση και άθληση, η απότομη μετάβαση εμπεριέχει κινδύνους.

Κολύμπι
Το κολύμπι θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης του σώματος, αφού οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται τόσο όσο με άλλες μορφές άσκησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκύψει κάποιος τραυματισμός, όπως το εξάρθρημα ώμου.

Η κακή τεχνική, η υπερβολική καταπόνηση και η πολύωρη κολύμβηση – ειδικά πρόσθιο – χωρίς διαλείμματα, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στους ώμους ή ακόμα και στα γόνατα.

Ρακέτες
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί που συμβαίνουν όταν παίζουμε ρακέτες είναι το διάστρεμμα ποδοκνημικής λόγω της αιφνίδιας αλλαγής κατεύθυνσης και της αστάθειας του εδάφους (άμμος), η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow), καθώς και το εξάρθρημα ώμου.

Beach Volley
Το βόλεϊ έχει πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, όπως το κάρφωμα και το μπλοκ και οι παίκτες είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς, λόγω υπέρχρησης του ώμου.

Συχνότεροι τραυματισμοί αποτελούν συνεπώς οι τραυματισμοί του ώμου, όπως τενοντίτιδες και εξάρθρημα ώμου, αλλά και οι τραυματισμοί των δακτύλων, καθώς και το διάστρεμμα της ποδοκνημικής.

SUP
Οι αθλούμενοι τραυματίζονται λόγω των φυσικών περιορισμών που το σώμα επιβάλλει είτε εξαιτίας του τρόπου στάσης αυτού -σταθερές θέσεις ποδιών πάνω στη σανίδα-, είτε εξαιτίας κάποιας μυικής ανισορροπίας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν στους ώμους, τα γόνατα, την ποδοκνημική και την μέση.

Συμβουλές για να αποφύγετε τους τραυματισμούς
1. Αφιερώστε 5-10 λεπτά στην προθέρμανση.
2. Συμπληρώστε την προθέρμανση με λίγες διατάσεις.
3. Ζητήστε από κάποιον γυμναστή να σας υποδείξει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, κατάλληλο για το άθλημά σας.
4. Ξεκινήστε με ήπιους ρυθμούς και προοδευτικά αυξήστε τις εντάσεις.
5. Ακούστε το σώμα σας. Μάθετε να ξεχωρίζετε τον πόνο από την ενόχληση. Καθυστερημένοι πόνοι που εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά την προπόνηση και προοδευτικά μειώνονται είναι φυσιολογικοί. Αντίθετα, οι πόνοι που ξεκινούν ξαφνικά ή διατηρούνται πάνω από 1-2 εβδομάδες είναι ανησυχητικοί και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους ειδικούς.