Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι μία αρκετά συχνή πάθηση στους αθλητές. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος.
Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μία παχιά ταινία – περιτονία, η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνιο ακρολοφία και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγύς κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικέφαλου μηριαίου. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και εκτείνοντες του ισχίου.
Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία φλεγμονής.
Αιτιες
- Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου
- Υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στην λαγονοκνημιαία ταινία
- Προϋπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Ανισοσκελία
- Ραιβογονία (ύπαρξη κενού ανάμεσα στα γόνατα όταν τα πόδια εφάπτονται μεταξύ τους σε όρθια στάση)
- Υπερπροπόνηση με πολλά χιλιόμετρα
Διάγνωση
Η διάγνωση της πάθησης τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία τόσο για την επιβεβαίωση της πάθησης όσο και για τον αποκλεισμό άλλων ενδοαρθρικών παθήσεων του γόνατος που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι κατά κανόνα συντηρητική, και περιλαμβάνει:
- Αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες για ένα χρονικό διάστημα
- Παγοθεραπεία: Αρχικά συνιστάται η χρήση παγοκύστης για 10-15 λεπτά κάθε μία ώρα και αργότερα όταν μειωθούν τα συμπτώματα 2-3 φορές την ημέρα.
- Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων: Στο αρχικό στάδιο και κατόπιν συμβουλής του γιατρού, ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη.Tecar Therapy
- Διατατικές ασκήσεις για τον τείνοντα τη λαγονοκνημιαία ταινία και των απαγωγών του ισχίου
- Αθλητικό μασάζ
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα σας υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής σας.
- Βιολογική θεραπεία με PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) σε καταστάσεις που επιμένουν
Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά την επέμβαση αυτή πραγματοποιείται απελευθέρωση – διατομή περίπου 2 εκ. στο οπίσθιο τμήμα της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο σημείο που αυτή διασταυρώνεται και τρίβεται με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο.