Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00
ζεστό ή κρύο

Τι Είναι Καλύτερο Για Αποκατάσταση; Ζεστό Ή Κρύο

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν κυρίως άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε κρύα και πότε ζεστά επιθέματα; Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε μαζί τις ιδιότητες του κρύου και του ζεστού για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται γύρω από τους 36,1ºC έως και τους 37,2ºC. H κρυοθεραπεία επιτυγχάνεται όταν η τοπική θερμοκρασία φτάσει στους 13,5ºC.Οι φυσικές ιδιότητες της κρυοθεραπείας, ανάμεσα σε άλλα είναι η ελάττωση του πόνου, η μείωση του μυϊκού σπασμού, η ελάττωση της κυκλοφορίας και η ελάττωση των χημικών αντιδράσεων του τραυματισμού.

Αντίθετα, για να επιτευχθεί η θερμοθεραπεία, η τοπική θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 40ºC με 44ºC. Οι φυσικές ιδιότητες της θερμοθεραπείας είναι η αύξηση της κυκλοφορίας, η χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, η αύξηση του ρυθμού επούλωσης και η μείωση του μυϊκού σπασμού.

Εφαρμογή Kρύων Eπιθεμάτων

Σε γενικές γραμμές, το κρύο συνίσταται για τα πρώτα 24ωρα μετά από έναν οξύ τραυματισμό, όπως το διάστρεμμα αστραγάλου, μία θλάση, μώλωπες και φλεγμονές.

Ο λόγος είναι ότι όταν προκύψει ξαφνικός τραυματισμός, ο περιβάλλων μαλακός ιστός μελανιάζει και πρήζεται. Η θεραπεία με κρύο βοηθά στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η χρήση κρύου σε τέτοιους τραυματισμούς μειώνει το πρήξιμο και ανακουφίζει από τον πόνο.

Επίσης το κρύο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος μίας προπόνησης για αποφυγή των συνδρόμων υπέρχρησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα, ή για μεγαλύτερη ασφάλεια κάποιο σπρέι ή κρέμα κρυοθεραπείας.

Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων

Η θερμοθεραπεία χρησιμοποιείται σε χρόνιους πόνους (chronic pain) όπως οι αυχεναλγίες, οι πόνοι στη μέση, νευραλγίες κ.α. Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την άσκηση για να βελτιώσει την κινητικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η χρήση της θερμότητας σε τραυματισμούς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ενισχύοντας την οξυγόνωση των ιστών και τη μεταβολική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση. Επίσης αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου βελτιώνοντας την ελαστικότητα της περιοχής.

Όταν Η Θεραπεία Δεν Αποδίδει

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι θεραπείες πάγου και θερμότητας είναι προσωρινές λύσεις. Ο πάγος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο των νωπών τραυματισμών και η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει με χρόνιους πόνους και δυσκαμψία, αλλά δεν θεραπεύονται απαραίτητα. Όταν ένας τραυματισμός επικρατεί και η συμπίεση και η ανάπαυση δεν βοηθούν, τότε πρέπει να λάβετε συμβουλή από ιατρό ή φυσικοθεραπευτή.