Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00
ρήξη μηνίσκου ρηξη μηνισκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Επίσης, ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους, είναι πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση ή ένα βαθύ κάθισμα.

Ανατομία Γόνατος – Μηνίσκος

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού, το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικοί ινοχόνδρινοι σχηματισμοί που αποτελούνται από νερό και κολλαγόνο.

Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση. Οι μηνίσκοι συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα και στη λίπανση του γόνατος.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που βιώνει ο ασθενής είναι ο πόνος. Αυτό μπορεί να μην εκδηλωθεί τη στιγμή του τραυματισμού, αλλά μετά από αυτόν. Ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος εάν έχει τραυματιστεί ο έσω μηνίσκος και στην εξωτερική εάν έχει τραυματιστεί ο έξω μηνίσκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής εστία και ο ασθενής να νιώθει διάχυτο πόνο στο εσωτερικό του γόνατος.

Εκτός από πόνο, άλλα συμπτώματα και σημεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι:

  • Χαρακτηριστικός ήχος στην άρθρωση τη στιγμή του τραυματισμού
  • Οίδημα στην περιοχή του γόνατος
  • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
  • Αίσθημα αστάθειας
  • «Κλείδωμα» (block) του γόνατος και παρεμπόδιση της πλήρους έκτασής του – ενδεικτικό ρήξης δίκην λαβής κάδου (bucket handle) και επακόλουθου εγκλωβισμού του μηνίσκου ανάμεσα στα οστά του γόνατος

Σε περιπτώσεις παλιάς ρήξης που δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα, οι ασθενείς τείνουν να μη χρησιμοποιούν φυσιολογικά το γόνατό τους, εξαιτίας του πόνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το ανέβασμα και κατέβασμα μιας σκάλας.

Θεραπεία

Συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης, συντηρητική ή χειρουργική, γιατί πιθανή καθυστέρηση μπορεί να φθείρει περισσότερο τον αρθρικό χόνδρο ή και να επεκτείνει την περιοχή της βλάβης.

Αν η ρήξη μηνίσκου είναι πολύ μικρή και υπάρχει σαφής υποχώρηση των συμπτωμάτων (πόνος, οίδημα), τότε αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία κ.λπ.

Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης, τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών
  • Κινητοποίηση του γόνατος
  • Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
  • Kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Υπέρηχο
  • Μάλαξη
  • Θεραπευτική γυμναστική

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block) ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, καθώς και σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος.

Αποκατάσταση μετά από Αρθροσκόπηση

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και τη γρήγορη αλλά και ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.