Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00
ρήξη μηνίσκου ρηξη μηνισκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Επίσης, ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους, είναι πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση ή ένα βαθύ κάθισμα.

Ανατομία Γόνατος – Μηνίσκος

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού, το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικοί ινοχόνδρινοι σχηματισμοί που αποτελούνται από νερό και κολλαγόνο.

Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση. Οι μηνίσκοι συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα και στη λίπανση του γόνατος.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που βιώνει ο ασθενής είναι ο πόνος. Αυτό μπορεί να μην εκδηλωθεί τη στιγμή του τραυματισμού, αλλά μετά από αυτόν. Ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος εάν έχει τραυματιστεί ο έσω μηνίσκος και στην εξωτερική εάν έχει τραυματιστεί ο έξω μηνίσκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής εστία και ο ασθενής να νιώθει διάχυτο πόνο στο εσωτερικό του γόνατος.

Εκτός από πόνο, άλλα συμπτώματα και σημεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι:

 • Χαρακτηριστικός ήχος στην άρθρωση τη στιγμή του τραυματισμού
 • Οίδημα στην περιοχή του γόνατος
 • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
 • Αίσθημα αστάθειας
 • «Κλείδωμα» (block) του γόνατος και παρεμπόδιση της πλήρους έκτασής του – ενδεικτικό ρήξης δίκην λαβής κάδου (bucket handle) και επακόλουθου εγκλωβισμού του μηνίσκου ανάμεσα στα οστά του γόνατος

Σε περιπτώσεις παλιάς ρήξης που δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα, οι ασθενείς τείνουν να μη χρησιμοποιούν φυσιολογικά το γόνατό τους, εξαιτίας του πόνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το ανέβασμα και κατέβασμα μιας σκάλας.

Θεραπεία

Συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης, συντηρητική ή χειρουργική, γιατί πιθανή καθυστέρηση μπορεί να φθείρει περισσότερο τον αρθρικό χόνδρο ή και να επεκτείνει την περιοχή της βλάβης.

Αν η ρήξη μηνίσκου είναι πολύ μικρή και υπάρχει σαφής υποχώρηση των συμπτωμάτων (πόνος, οίδημα), τότε αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία κ.λπ.

Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνει:

 • Θεραπεία TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης, τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών
 • Κινητοποίηση του γόνατος
 • Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
 • Kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης
 • Ηλεκτροθεραπεία
 • Υπέρηχο
 • Μάλαξη
 • Θεραπευτική γυμναστική

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block) ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, καθώς και σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος.

Αποκατάσταση μετά από Αρθροσκόπηση

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και τη γρήγορη αλλά και ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

τενοντίτιδα αχιλλείου

Τενοντίτιδα Αχιλλείου

Με τον όρο “τενοντίτιδα αχιλλείου” εννοούμε τη φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα.

Ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την πτέρνα. Μέσω του τένοντα αυτού καταφύονται στην πτέρνα ο γαστροκνήμιος και ο υποκνημίδιος μυς, οι οποίοι είναι πολύ βασικοί και χρήσιμοι στη βάδιση και στο τρέξιμο. Έχει υπολογιστεί ότι κατά το τρέξιμο στον αχίλλειο τένοντα ασκούνται δυνάμεις ίσες με το 8πλάσιο του βάρους μας, ενώ σε σπριντ μπορεί να φτάσουν και το 16πλάσιο!

Η πάθηση μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πάσχων στις καθημερινές του ή αθλητικές του δραστηριότητες.

Ποια είναι η αιτία της τενοντίτιδας του αχίλλειου;

Συνηθέστερο αίτιο είναι η χρόνια καταπόνηση εκείνου του τμήματος του αχιλλείου τένοντα, το οποίο δεν διαθέτει καλή αγγείωση. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εκφύλιση του τένοντα με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο ρήξης αυτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του αχίλλειου;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του αχιλλείου, ο οποίος εμφανίζεται τις πρωινές ώρες μετά την έγερση και επιδεινώνεται μετά από καταπόνηση ή άθληση. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής ψηλαφάει μια πεπαχυσμένη περιοχή στην περιοχή του επώδυνου τμήματος του αχιλλείου.

Οι ασθενείς με μερική ρήξη νιώθουν συνήθως πόνο κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως περπάτημα (ιδιαίτερα σε ανηφόρες), ανεβοκατέβασμα σκάλας, τρέξιμο και άλματα. Πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν, όταν ο τένοντας υποστεί εκτεταμένη ή ολοκληρωτική ρήξη.

Θεραπεία

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια συντηρητικά:

Ανάλογα με το προφίλ του ασθενής επιλέγεται η χρήση αναλγητικών ρευμάτων (TENS ή διασταυρούμενα), ή θεραπεία TECAR ή θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο, η συνδυασμός αυτών, με ταυτόχρονη λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής.

Στη συνέχεια ξεκινάμε το πρόγραμμα ασκήσεων, με σταδιακά αυξανόμενη φόρτιση. Έμφαση δίνεται στις πλειομετρικές ασκήσεις που έχει αποδειχθεί ότι είναι αυτές που βοηθούν στην ”διέγερση” της διαδικασίας ανακατασκευής του τένοντα.

Νεότερες έρευνες δίνουν μεγάλη βάση στην ενδυνάμωση του υποκνημίδιου μυ, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην αντοχή του αχίλλειου τένοντα, κυρίως σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Βασικό ρόλο παίζει και η αποκατάσταση μεταβολικών και εμβιομηχανικών προδιαθεσικών παραγόντων, επανεκπαίδευση σωστής βάδισης και τρεξίματος ή συνολικής στάσης σώματος με ειδικές ασκήσεις νευρομυϊκής επανεκπαίδευσης.

Επίσης είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση μυϊκών ανισορροπιών και ανατομικών διαφορών (π.χ. ανισοσκελία, σκολίωση, διαφορά στο τρόπο πατήματος κ.λπ.) με ασκήσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση ανισορροπιών στους μυς του κορμού (π.χ. λόγω σκολίωσης)

Αν και εφόσον το ασκησιολόγιο δεν φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, καταφεύγουμε σε ορθωτικά μέσα.

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση.

sklavounos tyros run

Ο Πάρης Σκλαβούνος Δεύτερος Στο Tyros Run

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Πάρη Σκλαβούνου, του αθλητή που εμπιστεύεται για την αποκατάσταση και αποθεραπεία του το Physioargos και την έμπειρη ομάδα του Παναγιώτη Βλάχου.

Ο Πάρης το Σαββατοκύριακο που πέρασε συμμετείχε στον αγώνα 16χλμ του Tyros Run 2022, όπου κατέκτησε την δεύτερη θέση γενικής και την πρώτη θέση στην ηλικιακή του κατηγορία! Πρόκειται για έναν δυνατό αγώνα με έντονες υψομετρικές αλλαγές, που έδωσαν την ευκαιρία στον αθλητή μας να δείξει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του, καθώς και την εξαιρετική του φυσική κατάσταση.

Όλοι στην επιστημονική ομάδα του Physioargos είμαστε περήφανοι για την πορεία του Πάρη και χαιρόμαστε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις

μαρλαγκούτσου σκλαβούνος αργειακός

Εξαιρετικές Εμφανίσεις για τους Αθλητές μας στον 14ο Αργειακό Μυκηναϊκό Δρόμο

Την Κυριακή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο 14ος Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος, απόστασης 21χλμ και με αφετηρία την Πύλη των Λεόντων στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυκηνών. Πρόκειται για έναν μοναδικό αγώνα που διαβαίνει τα μονοπάτια της ιστορίας μας, διασχίζοντας πολύ σημαντικά ιστορικά μνημεία.

μαρλαγκούτσου αργειακός

Από τον αγώνα δεν θα μπορούσαν να λείψουν η Άντζελα Μαρλαγκούτσου και ο Πάρης Σκλαβούνος, οι αθλητές που εμπιστεύονται το Physioargos και την ομάδα του Παναγιώτη Βλάχου για την αποθεραπεία και αποκατάστασή τους.

σκλαβούνος αργειακός

Και οι δύο αθλητές πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Ο Πάρης τερμάτισε με νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ η Άντζελα πρώτευσε στην κατηγορία της!

Όλοι εμείς στο Physioargos είμαστε πολύ περήφανοι για τις διακρίσεις των αθλητών μας και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

διομήδης χαντμπολ

4η Θέση Στο Πρωτάθλημα Και Ευρωπαϊκό Εισιτήριο Για Τον Διομήδη

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η ομάδα χάντμπολ του Διομήδη, έδωσε τον τελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος, και με εύκολη νίκη κατέκτησε την τέταρτη θέση της Α1 βαθμολογίας (Handball Premier).

Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει την πρόκριση της ιστορικής ομάδας του Άργους στην Ευρώπη!

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την νέα επιτυχία της ομάδας που για 7η συνεχόμενη σεζόν εμπιστεύεται τον Παναγιώτη Βλάχο και το Physioargos για την αποκατάσταση και αποθεραπεία των παικτών.

Ειδικά φέτος, που κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις δυσχέρηναν το έργο των παικτών, πιστεύουμε ότι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, οι εξειδικευμένες γνώσεις του Παναγιώτη Βλάχου και ο εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουμε στο Physioargos, συντέλεσαν σημαντικά στην επίτευξη του αποτελέσματος.

Θέλουμε να ευχηθούμε στους “Λύκους” του Ελληνικού Χάντμπολ, ό,τι καλύτερο στα σαλόνια της Ευρώπης. Η ομάδα του Physioargos είναι περήφανη για την πορεία σας, πιστεύουμε στην δυναμική σας και ανυπομονούμε να δούμε τους κόπους σας να ανταμείβονται για ακόμα μία φορά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, με αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό αυτών.

Το ασβέστιο συσσωρεύεται στους τένοντες του ώμου σταδιακά. Μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό για μεγάλα διαστήματα και μετά απορροφάται πάλι σταδιακά από τον οργανισμό.

Στην περίπτωση απορρόφησης που γίνεται αυτόματα στον οργανισμό, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο διάστημα (ως 5-10 ετη). Το ασβέστιο αλλάζει σταδιακά μορφή (από σκληρό γίνεται κοκκώδες σαν τριμμένη κιμωλία και μετά ρευστή ως οδοντόκρεμα) και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 30-60 ετών, συχνότερα σε γυναίκες και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ η αιτία του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Πιθανόν σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης του οιδήματος και της ισχαιμίας που προκαλείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Διάγνωση
Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση που πραγματοποιείται από ορθοπαιδικό, απαιτείται και ακτινολογικός έλεγχος, δηλαδή μία απλή ακτινογραφία του ώμου, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Σημαντικές πληροφορίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία καθώς αποκαλύπτουν ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.

Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου;
Η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου επιτυγχάνει μείωση της φλεγμονής, εξάλειψη του πόνου και επαναφέρει τη φυσιολογική κίνηση του άνω άκρου με απώτερο σκοπό την λειτουργικότητα του ασθενή και επανένταξη του στην καθημερινότητα.

Τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

 • Θεραπεία Tecar
 • Κρουστικός Υπέρηχος
 • Manual therapy για την επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και την αύξηση του εύρους κίνησης
 • Trigger point therapy
 • Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
 • Kinesiotaping για υποστήριξη της περιοχής και διευκόλυνση της κίνησης

Επίσης, στο πλαίσιο της συντηρητικής αγωγής περιλαμβάνονται ξεκούραση και τροποποίηση δραστηριοτήτων, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες βιολογικές θεραπείες.

Αρθροσκόπηση Ώμου
Σε περίπτωση που παρά την συντηρητική αγωγή τα συμπτώματα εμμένουν, ο ασθενής είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ώμου.

άντζελα μαρλαγκούτσου

Το Physioargos στηρίζει την Άντζελα Μαρλαγκούτσου

Η Άντζελα Μαρλαγκούτσου είναι μία από τις καλύτερες και πλέον ανερχόμενες Ελληνίδες τριαθλήτριες με πολλούς αγώνες και διακρίσεις στο ενεργητικό της. Διαθέτει πάθος και δυναμισμό, όπως δείχνουν και οι συμμετοχές της σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της χώρας.

Το Physioargos, στο πλαίσιο στήριξης της τοπικής κοινωνίας και των αθλητών του Άργους ανακοινώνει την συνεργασία με την Άντζελα, προκειμένου να αναλάβουμε την αποθεραπεία και αποκατάστασή της και να συνεισφέρουμε στη συνεχή ανοδική της πορεία.

Την καλωσορίζουμε, λοιπόν, στην ομάδα χορηγούμενων αθλητών του Physioargos και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

ζεστό ή κρύο

Τι Είναι Καλύτερο Για Αποκατάσταση; Ζεστό Ή Κρύο

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν κυρίως άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε κρύα και πότε ζεστά επιθέματα; Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε μαζί τις ιδιότητες του κρύου και του ζεστού για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται γύρω από τους 36,1ºC έως και τους 37,2ºC. H κρυοθεραπεία επιτυγχάνεται όταν η τοπική θερμοκρασία φτάσει στους 13,5ºC.Οι φυσικές ιδιότητες της κρυοθεραπείας, ανάμεσα σε άλλα είναι η ελάττωση του πόνου, η μείωση του μυϊκού σπασμού, η ελάττωση της κυκλοφορίας και η ελάττωση των χημικών αντιδράσεων του τραυματισμού.

Αντίθετα, για να επιτευχθεί η θερμοθεραπεία, η τοπική θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 40ºC με 44ºC. Οι φυσικές ιδιότητες της θερμοθεραπείας είναι η αύξηση της κυκλοφορίας, η χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, η αύξηση του ρυθμού επούλωσης και η μείωση του μυϊκού σπασμού.

Εφαρμογή Kρύων Eπιθεμάτων

Σε γενικές γραμμές, το κρύο συνίσταται για τα πρώτα 24ωρα μετά από έναν οξύ τραυματισμό, όπως το διάστρεμμα αστραγάλου, μία θλάση, μώλωπες και φλεγμονές.

Ο λόγος είναι ότι όταν προκύψει ξαφνικός τραυματισμός, ο περιβάλλων μαλακός ιστός μελανιάζει και πρήζεται. Η θεραπεία με κρύο βοηθά στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η χρήση κρύου σε τέτοιους τραυματισμούς μειώνει το πρήξιμο και ανακουφίζει από τον πόνο.

Επίσης το κρύο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος μίας προπόνησης για αποφυγή των συνδρόμων υπέρχρησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα, ή για μεγαλύτερη ασφάλεια κάποιο σπρέι ή κρέμα κρυοθεραπείας.

Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων

Η θερμοθεραπεία χρησιμοποιείται σε χρόνιους πόνους (chronic pain) όπως οι αυχεναλγίες, οι πόνοι στη μέση, νευραλγίες κ.α. Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την άσκηση για να βελτιώσει την κινητικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η χρήση της θερμότητας σε τραυματισμούς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ενισχύοντας την οξυγόνωση των ιστών και τη μεταβολική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση. Επίσης αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου βελτιώνοντας την ελαστικότητα της περιοχής.

Όταν Η Θεραπεία Δεν Αποδίδει

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι θεραπείες πάγου και θερμότητας είναι προσωρινές λύσεις. Ο πάγος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο των νωπών τραυματισμών και η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει με χρόνιους πόνους και δυσκαμψία, αλλά δεν θεραπεύονται απαραίτητα. Όταν ένας τραυματισμός επικρατεί και η συμπίεση και η ανάπαυση δεν βοηθούν, τότε πρέπει να λάβετε συμβουλή από ιατρό ή φυσικοθεραπευτή.

Οσφυαλγία Ισχιαλγία

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία: Παράγοντες Κινδύνου, Πρόληψη, Αντιμετώπιση

Η οσφυαλγία ή ο πόνος στη μέση μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους: σαν χρόνια οσφυαλγία που διαρκεί μήνες ή χρόνια και σαν οξεία οσφυαλγία ή λουμπάγκο.

Η χειρότερη εξέλιξη της οσφυαλγίας είναι η ισχιαλγία. Ισχιαλγία ονομάζεται ο πόνος που ξεκινά από τη μέση και καταλήγει στο πόδι σε διαφορετικό κάθε φορά ύψος και μπορεί να φτάσει μέχρι τα δάχτυλα και το πέλμα.

Και η ισχιαλγία και η οσφυαλγία δεν είναι παθήσεις αλλά συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου για Ισχιαλγία – Οσφυαλγία
Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: άτομα 30 έως 40 ετών, και δη οι γυναίκες.
 • Επάγγελμα: εργασίες που απαιτούν άρση βαρέων φορτίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Καθιστικός τρόπος ζωής: τα άτομα που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και είναι σωματικά αδρανή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οσφυαλγία ή/και ισχιαλγία, σε σύγκριση με πιο ενεργά άτομα.
 • Εγκυμοσύνη: αν και η ισχιαλγία μπορεί να είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου 50-80% των γυναικών παρουσιάζει μόνο οσφυαλγία, δηλαδή μόνο πόνο στην μέση. Η οσφυαλγία προκαλείται από τη χαλάρωση και το τέντωμα των συνδέσμων στη μέση από τις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ισχιαλγία που οφείλεται σε κήλη δεν είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Παχυσαρκία

Πρόληψη
Η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω:

 • Χρήση σκληρού στρώματος για τον ύπνο και κατά τον ύπνο η στάση του σώματος να είναι ανάσκελα ή στο πλάι.
 • Σωστής στάσης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Εκείνοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό να βελτιώσουν την τεχνική τους.
 • Ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων, όπως είναι το κολύμπι, το βάδισμα, το ποδήλατο κ.λπ.
 • Αν θεωρηθεί απαραίτητο χρήση ειδικών ζωνών για έντονες δραστηριότητες, όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Καθημερινής άσκησης με ειδικές ασκήσεις, που έχουν σχεδιαστεί από τον φυσικοθεραπευτή και είναι προσαρμοσμένες ατομικά στον κάθε ασθενή.

Αντιμετώπιση Οσφυαλγίας
Η οσφυαλγία αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ως εξής:

 • Ανάπαυση και προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων που καταπονούν τον ασθενή.
 • Manual Therapy
 • Θεραπεία Tecar
 • Αποφυγή θερμαντικές αλοιφών ή πάγου σε περιοχές που η αίσθηση είναι μειωμένη.
 • Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπευτική γυμναστική είναι η λύση του προβλήματος αλλά όχι στην φάση του πόνου και σίγουρα υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή.
 • Φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιβλέποντα ιατρού
 • Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επαναλαμβάνονται τόσο συχνά που περιορίζουν την λειτουργικότητα του ασθενούς, πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη ενός χειρουργού σπονδυλικής στήλης για τις πιθανές διαθέσιμες επιλογές και τα πιθανά αποτελέσματα τους.

Αντιμετώπιση Ισχιαλγίας

 • Ανάπαυση
 • Αντιφλεγμονώδης αγωγή, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιβλέποντα ιατρού
 • Αποφυγή, στην οξεία φάση, θερμαντικών μέσων (θερμαντικές αλοιφές, θερμοφόρες κ.λπ.)
 • Manual Therapy
 • Θεραπευτική γυμναστική υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή
 • Η τοπική έγχυση φαρμάκων είναι μία ενδιάμεση θεραπεία μεταξύ της απλής αγωγής με φάρμακα και του χειρουργείου.
 • Αν η ισχιαλγία σας οφείλεται σε κήλη δίσκου, και αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί έντονο πόνο μετά από πάροδο 4 έως 6 εβδομάδων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή.
σωστή στάση γραφείο

Tips για Σωστή Στάση στο Γραφείο

Η καθιστική εργασία για πολλές ώρες μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο σώμα. Η λανθασμένη θέση μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τη μέση, τα γόνατα και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Η διατήρηση καλής εργονομίας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή όλων αυτών.

Ρυθμίστε σωστά την καρέκλα
Η καρέκλα θα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη και να είναι αρκετά ψηλή ώστε η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια σας. Κάθιστε όσο πιο κοντά μπορείτε στο γραφείο, ώστε τα μπράτσα να είναι παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη. Όταν οι πήχεις ακουμπούν στην επιφάνειά του γραφείου, οι αγκώνες θα πρέπει να είναι σε ορθή γωνία. Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεστε. Αν η καρέκλα σας είναι ψηλή και δεν φτάνουν τα πόδια σας μέχρι κάτω, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο. Τα γόνατα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος ή χαμηλότερα από τους γοφούς σας. Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή διάταξη των αρθρώσεων. Επίσης, αφήστε ένα μικρό κενό ανάμεσα στο πίσω μέρος των γονάτων και την άκρη του καθίσματός σας. Βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος της μέσης σας στηρίζεται πλήρως από την πλάτη της καρέκλας. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε κάποιο μαξιλάρι.

Απόσταση από το πληκτρολόγιο
Καθίστε κοντά στο πληκτρολόγιό. Τοποθετήστε το έτσι ώστε να είναι ακριβώς μπροστά από το σώμα σας. Ρυθμίστε το ύψος του πληκτρολογίου, ώστε οι ώμοι σας είναι χαλαροί, οι αγκώνες σας σε ελαφρώς ανοικτή θέση, και οι καρποί και τα χέρια σας είναι σε ίσια θέση.

Τα μαξιλαράκια ανάπαυσης καρπών μπορούν να βοηθήσουν τους καρπούς σας να διατηρήσουν μια ουδέτερη θέση. Τα μαξιλαράκια πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπαυση των χεριών μετά και όχι κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης.

Ρυθμίστε σωστά την οθόνη
Κεντράρετε την οθόνη ακριβώς μπροστά σας, πάνω από το πληκτρολόγιό. Τοποθετήστε το πάνω μέρος της οθόνης περίπου 2-3 εκ πάνω από το ύψος των ματιών σας. Εάν φοράτε διπλοεστιακά γυαλιά, χαμηλώστε την οθόνη σε ένα άνετο επίπεδο ανάγνωσης. Καθίστε σε απόσταση από την οθόνη τουλάχιστον τόση, όσο το μήκος του βραχίονά σας και προσαρμόσετε την απόσταση έτσι ώστε να βλέπετε καλά. Τοποθετήστε την οθόνη με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται η αντανάκλαση ή το θάμπωμα από λάμπες φωτισμού. Ρυθμίστε κουρτίνες ή περσίδες, ώστε να έχετε τη σωστή σκίαση.

Διαλείμματα
Κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας για να χαλαρώσετε μέρος της έντασης των μυών σας. Δοκιμάστε το περπάτημα γύρω από το γραφείο για μερικά λεπτά και κάνετε λίγες διατάσεις. Επιδιώξτε να απομακρύνεστε από τον υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα να σηκώνετε το βλέμμα και να κοιτάζετε μακριά από την οθόνη. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζετε τα μάτια σας.<