Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00
σκλαβουνοσ αργολικοσ 2023

Εξαιρετική Επίδοση και Ρεκόρ για τον Αθλητή μας Πάρη Σκλαβούνο

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε ο 21ος Δρόμος Αργολικού Κόλπου “Παναγιώτης Παπαβασιλείου”. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες δρόμου, τόσο για την ιστορικότητά του, όσο και για την πανέμορφη διαδρομή. Δρομείς όλων των ηλικιών, από πολλές περιοχές της χώρας, επισκέπτονται την πόλη μας προκειμένου να τρέξουν δίπλα στη θάλασσα, κατά μήκος του Αργολικού Κόλπου και να τερματίσουν στο γραφικό Ναύπλιο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το παρόν στον αγώνα των 15,3 χλμ έδωσε ο Πάρης Σκλαβούνος, ο αθλητής που εμπιστεύεται για την αποθεραπεία και αποκατάστασή του το Κέντρο Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας Physioargos. Ο Πάρης τερμάτισε 5ος στην κατηγορία του, σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ, αφού κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 57:45.

Στο Physioargos είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε έναν αθλητή που τον διακρίνει το ήθος, η σκληρή δουλειά, η αγάπη για το τρέξιμο, η πειθαρχία και η συνέπεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν συμβάλει στη διαρκή εξέλιξή του και στην ασταμάτητη κατάρριψη των ατομικών του ρεκόρ.

Πάρη, όλη η ομάδα του Physioargos σου ευχόμαστε καλή συνέχεια, με πολλά χιλιόμετρα και ακόμα υψηλότερες επιδόσεις!

θεραπευτικές ασκήσεις

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Θεραπευτική άσκηση είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ασκήσεων για τη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργικότητας των ατόμων με μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως επίσης και για πρόληψη των προβλημάτων αυτών. Στοχεύει στην ευεξία των ατόμων, τον περιορισμό συμπτωμάτων (πόνος, μη φυσιολογικό εύρος κίνησης, κ.τ.λ.) και την βελτίωση της στάσης του σώματος, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες ασκήσεις. Αποτελεί βασικό εργαλείο για επαγγελματίες υγείας και φυσικοθεραπευτές, βοηθώντας μακροπρόθεσμα τον ασθενή και αυξάνοντας την φυσική δραστηριότητά του, χωρίς φάρμακα και επεμβατικές πράξεις.

Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται από:
● απώλεια ισορροπίας
● μειωμένη δύναμη μυών
● ελλιπή ευλυγισία
● κακή στάση σώματος
● μειωμένη αντοχή
● κακή τεχνική (π.χ σε αθλητές).

Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει όλους τους παραπάνω παράγοντες και συμπληρωματικά:
● διευκολύνει την βάδιση
● απελευθερώνει την περιτονία
● σταθεροποιεί τις αρθρώσεις,
● βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνευστική ικανότητα
● προάγει την μυική συνεργασία.
Είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στο να ξαναγίνει λειτουργικός ώστε να απολαμβάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, εργασιακές και κοινωνικές.

Οι θεραπευτικές ασκήσεις δεν πρέπει να εκτελούνται χωρίς επίβλεψη και σαφείς οδηγίες από εξειδικευμένο άτομο, γιατί μπορεί να προκληθούν προβλήματα και τραυματισμοί. Είναι πολύ σημαντικό να καθορίζονται στόχοι και να προσαρμόζονται ασκήσεις, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε ασθενή (π.χ τον σωματότυπο του ατόμου και την υπάρχουσα μυική ισχύ και αντοχή). Οι ασκήσεις μπορούν να αναβαθμίζονται αλλάζοντας την θέση του σώματος, την ταχύτητα, το βάρος και την φορά της κίνησης. Ένας φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεσή του σωστό εξοπλισμό, καλή γνώση ανατομίας και εργοφυσιολογίας καθώς και μεθόδους εκγύμνασης όπως clinical pilates. Η μέθοδος clinical pilates είναι μια μορφή φυσικής άσκησης με πολλαπλά οφέλη στην δυναμη, την σταθερότητα και την ευλυγισία του σώματος που χρησιμοποιεί συνδυαστικές ασκήσεις διαβαθμισμένης έντασης και ρυθμού.

Στο Physioargos τα προγράμματα των ασκήσεων είναι εξατομικευμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, την ηλικία και την πάθηση του καθενός. Διαθέτουμε καταρτισμένο προσωπικο στην θεραπευτική άσκηση και σύγχρονο γυμναστήριο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό εξασφαλίζοντας σύντομο χρόνο αποθεραπείας και επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών μας. Οι φορτίσεις γίνονται σταδιακά και ελεγχόμενα ανάλογα με το σταδιο της αποκαταστασης στο οποίο βρίσκεται ο ασκούμενος, κρατώντας καθημερινά αρχείο της προόδου και της εξέλιξης που σημειώνεται. Τα προγράμματά μας περιλαμβάνουν διατάσεις, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με λάστιχα, ασκήσεις ισορροπίας, αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις με μπάλα, εργοθεραπευτικές ασκήσεις, κ.α. που είναι κατάλληλες για την αποθεραπεία των ασθενών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο μας ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2751022411.

sup

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν γυμνάζεστε το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές πάντα αποτελούν μία καλή αφορμή για να κολυμπήσουμε, να παίξουμε στην παραλία, να τρέξουμε και να ασχοληθούμε με καλοκαιρινά σπορ. Για αρκετούς όμως από εμάς, που όλη την υπόλοιπη χρονιά απείχαμε από κάθε είδους άσκηση και άθληση, η απότομη μετάβαση εμπεριέχει κινδύνους.

Κολύμπι
Το κολύμπι θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης του σώματος, αφού οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται τόσο όσο με άλλες μορφές άσκησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκύψει κάποιος τραυματισμός, όπως το εξάρθρημα ώμου.

Η κακή τεχνική, η υπερβολική καταπόνηση και η πολύωρη κολύμβηση – ειδικά πρόσθιο – χωρίς διαλείμματα, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στους ώμους ή ακόμα και στα γόνατα.

Ρακέτες
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί που συμβαίνουν όταν παίζουμε ρακέτες είναι το διάστρεμμα ποδοκνημικής λόγω της αιφνίδιας αλλαγής κατεύθυνσης και της αστάθειας του εδάφους (άμμος), η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow), καθώς και το εξάρθρημα ώμου.

Beach Volley
Το βόλεϊ έχει πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, όπως το κάρφωμα και το μπλοκ και οι παίκτες είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς, λόγω υπέρχρησης του ώμου.

Συχνότεροι τραυματισμοί αποτελούν συνεπώς οι τραυματισμοί του ώμου, όπως τενοντίτιδες και εξάρθρημα ώμου, αλλά και οι τραυματισμοί των δακτύλων, καθώς και το διάστρεμμα της ποδοκνημικής.

SUP
Οι αθλούμενοι τραυματίζονται λόγω των φυσικών περιορισμών που το σώμα επιβάλλει είτε εξαιτίας του τρόπου στάσης αυτού -σταθερές θέσεις ποδιών πάνω στη σανίδα-, είτε εξαιτίας κάποιας μυικής ανισορροπίας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν στους ώμους, τα γόνατα, την ποδοκνημική και την μέση.

Συμβουλές για να αποφύγετε τους τραυματισμούς
1. Αφιερώστε 5-10 λεπτά στην προθέρμανση.
2. Συμπληρώστε την προθέρμανση με λίγες διατάσεις.
3. Ζητήστε από κάποιον γυμναστή να σας υποδείξει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, κατάλληλο για το άθλημά σας.
4. Ξεκινήστε με ήπιους ρυθμούς και προοδευτικά αυξήστε τις εντάσεις.
5. Ακούστε το σώμα σας. Μάθετε να ξεχωρίζετε τον πόνο από την ενόχληση. Καθυστερημένοι πόνοι που εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά την προπόνηση και προοδευτικά μειώνονται είναι φυσιολογικοί. Αντίθετα, οι πόνοι που ξεκινούν ξαφνικά ή διατηρούνται πάνω από 1-2 εβδομάδες είναι ανησυχητικοί και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους ειδικούς.

λίμνη πλαστήρα τρίαθλο

Νέα Πρωτιά για την Άντζελα Μαρλαγκούτσου

Την Κυριακή 10 Ιουλίου διοργανώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα η αθλητική εκδήλωση multisport The Lake Plastira. Πρόκειται για μία νέα διοργάνωση που συγκέντρωσε αθλητές και αθλούμενους από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και κορυφαίους Έλληνες τριαθλητές.

Η Άντζελα Μαρλαγκούτσου, η αθλήτρια που εμπιστεύεται για την αποκατάσταση και την αποθεραπεία της το Physioargos και την έμπειρη ομάδα του Παναγιώτη Βλάχου, συμμετείχε στο Sprint Triathlon. Η ανερχόμενη αθλήτρια για ακόμα μία φορά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, αφού πέρασε πρώτη τη γραμμή τερματισμού.

Ο αγώνας κάλυπτε συνολικά απόσταση 26 χιλιομέτρων, δηλαδή 750 μέτρα κολύμπι, 20 χιλιόμετρα ποδήλατο και 5 χιλιόμετρα τρέξιμο.

Η Άντζελα για ακόμα μια φορά έδειξε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αφού αν και προερχόμενη από πολλούς απαιτητικούς αγώνες, κατόρθωσε και πάλι να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Όλοι εμείς στην επιστημονική ομάδα του Physioargos είμαστε περήφανοι για την πορεία της Άντζελας και χαιρόμαστε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Της ευχόμαστε καλή συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και κάθε φορά, ακόμα πιο ψηλά!

αργειακός έσπερος physioargos

Στο Πλευρό Του Αργειακού Έσπερου Το Physioargos

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Παναγιώτης Βλάχος και το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioargos αναλαμβάνει για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 την αποκατάσταση και αποθεραπεία των παικτών του Αργειακού Έσπερου.

Η ομάδα του Άργους, που αγωνίζεται στην Α2 ΕΣΚΑΚ, έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες και μεταγραφές, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις της για τη νέα σεζόν.

Βασική της μέριμνα μεταξύ των άλλων αποτελεί η εξασφάλιση της υγείας των αθλητών. Για τον λόγο αυτό ο Αργειακός Έσπερος εμπιστεύεται για την πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση των παικτών τα έμπειρα χέρια του Παναγιώτη Βλάχου.

Ο κος Βλάχος, χάρη στην υψηλή του εξειδίκευση, την πολυετή του πείρα στο πλευρό αθλητικών ομάδων και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει, αποτελεί εγγύηση για την υγεία των παικτών, την άριστη αποθεραπεία τους και την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους.

Μαζί με την επιστημονική ομάδα του Physioargos θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Αργειακό Έσπερο για την εμπιστοσύνη και να ευχηθεί στην ομάδα η φετινή χρονιά να τους φέρει ακόμα πιο ψηλά!

τρίαθλο δοξα

Η Άντζελα Μαρλαγκούτσου Νικήτρια στο Τρίαθλο της Λίμνης Δόξα

Το Σάββατο 2 Ιουνίου διοργανώθηκε στην λίμνη Δόξα ένας από τους πιο δημοφιλείς αγώνες sprint triathlon. Πρόκειται για ένα multisport event που περιλαμβάνει 750 μ. κολύμπι, 20 χλμ. ποδήλατο και 5 χλμ. τρέξιμο, και πραγματοποιειται στο καταπράσινο τοπίο της ορεινής Κορινθίας.

τρίαθλο δόξα 1

Στον αγώνα συμμετείχε η ανερχόμενη Άντζελα Μαρλαγκούτσου, η αθλήτρια που εμπιστεύεται για την αποκατάσταση και την αποθεραπεία της το Physioargos και την έμπειρη ομάδα του Παναγιώτη Βλάχου, κατακτώντας την πρώτη θέση!

τρίαθλο δόξα 2

Η Άντζελα για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε την ανοδική της πορεία, αφού παρά τον ανταγωνισμό που αντιμετώπισε σε έναν τόσο δημοφιλή αγώνα, κατόρθωσε να περάσει πρώτη την γραμμή του τραυματίσμού.

Όλοι εμείς στην επιστημονική ομάδα του Physioargos είμαστε περήφανοι για την πορεία της Άντζελας και χαιρόμαστε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Της ευχόμαστε καλή συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και κάθε φορά, ακόμα πιο ψηλά!

ρήξη πρόσθιου χιαστού

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη πρόσιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί έναν από τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς. Ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, σκιέρ, παίκτες χάντμπολ, βολεϊμπολίστες και γενικά αθλητές που το αγώνισμά τους απαιτεί ξαφνικές αλλαγές της κατεύθυνσης, είναι επιρρεπείς σε κακώσεις του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

Ανατομία

Το γόνατο είναι μια πολύ σύνθετη άρθρωση η οποία σχηματίζεται από τρία οστά: την κνήμη, το μηριαίο και την επιγονατίδα. Επιτρέπει κίνηση σε ένα μόνο επίπεδο ως επί το πλείστον, παρ’ ότι κάποιου βαθμού στροφή είναι επίσης εφικτή. Η μονοεπίπεδη κίνηση επιτυγχάνεται με την υποστήριξη των δυνατών συνδέσμων οι οποίοι συνδέουν το κάτω άκρο του μηριαίου με το άνω άκρο της κνήμης. Στους συνδέσμους του γόνατος περιλαμβάνονται οι πλάγιοι σύνδεσμοι, ένας σε κάθε πλευρά και οι χιαστοί σύνδεσμοι στο κέντρο της άρθρωσης. Οι χιαστοί και ειδικά ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι οι δομές εκείνες στις οποίες στηρίζονται ιδιαιτέρως οι αθλητές και τις οποίες κατά συνέπεια τραυματίζουν συχνότερα.

Ο πρόσθιος χιαστός εκφύεται από το πρόσθιο τμήμα της κνήμης, πορεύεται προς τα πάνω και πίσω και καταφύεται στην έσω πλευρά του έξω μηριαίου κονδύλου. Εμποδίζει την πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό και συνεισφέρει στη στροφική σταθερότητα.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Στο 50% των περιπτώσεων ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, συνυπάρχουν και άλλες κακώσεις του γόνατος όπως των μηνίσκων, του αρθρικού χόνδρου ή άλλων συνδέσμων.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συμβαίνει με τους παρακάτω μηχανισμούς:

  • Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή
  • Απότομο σταμάτημα ή επιβράδυνση του αθλητή
  • Ανώμαλη προσγείωση μετά από άλμα
  • Άμεση πλήξη, π.χ. κατά τη σύγκρουση με άλλον αθλητή

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν υψηλότερο ποσοστό ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αυτό πιθανόν οφείλεται στη διαφορά της φυσικής κατάστασης, της μυϊκής ισχύος και του νευρομυϊκού ελέγχου, καθώς και σε ανατομικές διαφορές που αφορούν τη λεκάνη και τη διαφορετική ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, την αυξημένη χαλαρότητα των συνδέσμων και την επίδραση των οιστρογόνων στις ιδιότητές τους.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς συνήθως ακούν ένα χαρακτηριστικό “κρακ” τη στιγμή του τραυματισμού. Αυτό τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από αίσθημα αστάθειας ενώ συχνά συνυπάρχει πόνος και πρήξιμο, συμπτώματα τα οποία προοδευτικά υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες. Η αστάθεια του γόνατος τελικά παραμένει περιορίζοντας έτσι τον ασθενή τόσο στις αθλητικές όσο και στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι κλινική και βασίζεται στο μηχανισμό της κάκωσης και την κλινική εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την διάγνωση και αναδεικνύει τις συνοδές βλάβες για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στη ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι απαραίτητη είτε γίνει χειρουργική επέμβαση είτε όχι.

Στην οξεία φάση αντιμετωπίζουμε τον τραυματισμό με ανάπαυση, παγοθεραπεία και ελαστική επίδεση.

Στη συνέχεια ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα για ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου και εκπαίδευση ισορροπίας.

Σε μετεγχειρητική κατάσταση σύμφωνα με τις εντολές του ορθοπαιδικού χειρουργού ακολουθείται εξατομικευμένο πρόγραμμα σταδιακής φόρτισης και ενδυνάμωσης.

Στο φυσικοθεραπευτήριο η ρήξη χιαστού αντιμετωπίζεται επιτυχώς με:

ρήξη μηνίσκου ρηξη μηνισκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Επίσης, ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους, είναι πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση ή ένα βαθύ κάθισμα.

Ανατομία Γόνατος – Μηνίσκος

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού, το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικοί ινοχόνδρινοι σχηματισμοί που αποτελούνται από νερό και κολλαγόνο.

Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση. Οι μηνίσκοι συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα και στη λίπανση του γόνατος.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που βιώνει ο ασθενής είναι ο πόνος. Αυτό μπορεί να μην εκδηλωθεί τη στιγμή του τραυματισμού, αλλά μετά από αυτόν. Ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος εάν έχει τραυματιστεί ο έσω μηνίσκος και στην εξωτερική εάν έχει τραυματιστεί ο έξω μηνίσκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής εστία και ο ασθενής να νιώθει διάχυτο πόνο στο εσωτερικό του γόνατος.

Εκτός από πόνο, άλλα συμπτώματα και σημεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι:

  • Χαρακτηριστικός ήχος στην άρθρωση τη στιγμή του τραυματισμού
  • Οίδημα στην περιοχή του γόνατος
  • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
  • Αίσθημα αστάθειας
  • «Κλείδωμα» (block) του γόνατος και παρεμπόδιση της πλήρους έκτασής του – ενδεικτικό ρήξης δίκην λαβής κάδου (bucket handle) και επακόλουθου εγκλωβισμού του μηνίσκου ανάμεσα στα οστά του γόνατος

Σε περιπτώσεις παλιάς ρήξης που δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα, οι ασθενείς τείνουν να μη χρησιμοποιούν φυσιολογικά το γόνατό τους, εξαιτίας του πόνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το ανέβασμα και κατέβασμα μιας σκάλας.

Θεραπεία

Συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης, συντηρητική ή χειρουργική, γιατί πιθανή καθυστέρηση μπορεί να φθείρει περισσότερο τον αρθρικό χόνδρο ή και να επεκτείνει την περιοχή της βλάβης.

Αν η ρήξη μηνίσκου είναι πολύ μικρή και υπάρχει σαφής υποχώρηση των συμπτωμάτων (πόνος, οίδημα), τότε αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία κ.λπ.

Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης, τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών
  • Κινητοποίηση του γόνατος
  • Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
  • Kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Υπέρηχο
  • Μάλαξη
  • Θεραπευτική γυμναστική

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block) ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, καθώς και σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος.

Αποκατάσταση μετά από Αρθροσκόπηση

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και τη γρήγορη αλλά και ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

τενοντίτιδα αχιλλείου

Τενοντίτιδα Αχιλλείου

Με τον όρο “τενοντίτιδα αχιλλείου” εννοούμε τη φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα.

Ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την πτέρνα. Μέσω του τένοντα αυτού καταφύονται στην πτέρνα ο γαστροκνήμιος και ο υποκνημίδιος μυς, οι οποίοι είναι πολύ βασικοί και χρήσιμοι στη βάδιση και στο τρέξιμο. Έχει υπολογιστεί ότι κατά το τρέξιμο στον αχίλλειο τένοντα ασκούνται δυνάμεις ίσες με το 8πλάσιο του βάρους μας, ενώ σε σπριντ μπορεί να φτάσουν και το 16πλάσιο!

Η πάθηση μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πάσχων στις καθημερινές του ή αθλητικές του δραστηριότητες.

Ποια είναι η αιτία της τενοντίτιδας του αχίλλειου;

Συνηθέστερο αίτιο είναι η χρόνια καταπόνηση εκείνου του τμήματος του αχιλλείου τένοντα, το οποίο δεν διαθέτει καλή αγγείωση. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εκφύλιση του τένοντα με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο ρήξης αυτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του αχίλλειου;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του αχιλλείου, ο οποίος εμφανίζεται τις πρωινές ώρες μετά την έγερση και επιδεινώνεται μετά από καταπόνηση ή άθληση. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής ψηλαφάει μια πεπαχυσμένη περιοχή στην περιοχή του επώδυνου τμήματος του αχιλλείου.

Οι ασθενείς με μερική ρήξη νιώθουν συνήθως πόνο κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως περπάτημα (ιδιαίτερα σε ανηφόρες), ανεβοκατέβασμα σκάλας, τρέξιμο και άλματα. Πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν, όταν ο τένοντας υποστεί εκτεταμένη ή ολοκληρωτική ρήξη.

Θεραπεία

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια συντηρητικά:

Ανάλογα με το προφίλ του ασθενής επιλέγεται η χρήση αναλγητικών ρευμάτων (TENS ή διασταυρούμενα), ή θεραπεία TECAR ή θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο, η συνδυασμός αυτών, με ταυτόχρονη λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής.

Στη συνέχεια ξεκινάμε το πρόγραμμα ασκήσεων, με σταδιακά αυξανόμενη φόρτιση. Έμφαση δίνεται στις πλειομετρικές ασκήσεις που έχει αποδειχθεί ότι είναι αυτές που βοηθούν στην ”διέγερση” της διαδικασίας ανακατασκευής του τένοντα.

Νεότερες έρευνες δίνουν μεγάλη βάση στην ενδυνάμωση του υποκνημίδιου μυ, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην αντοχή του αχίλλειου τένοντα, κυρίως σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Βασικό ρόλο παίζει και η αποκατάσταση μεταβολικών και εμβιομηχανικών προδιαθεσικών παραγόντων, επανεκπαίδευση σωστής βάδισης και τρεξίματος ή συνολικής στάσης σώματος με ειδικές ασκήσεις νευρομυϊκής επανεκπαίδευσης.

Επίσης είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση μυϊκών ανισορροπιών και ανατομικών διαφορών (π.χ. ανισοσκελία, σκολίωση, διαφορά στο τρόπο πατήματος κ.λπ.) με ασκήσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση ανισορροπιών στους μυς του κορμού (π.χ. λόγω σκολίωσης)

Αν και εφόσον το ασκησιολόγιο δεν φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, καταφεύγουμε σε ορθωτικά μέσα.

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση.

sklavounos tyros run

Ο Πάρης Σκλαβούνος Δεύτερος Στο Tyros Run

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Πάρη Σκλαβούνου, του αθλητή που εμπιστεύεται για την αποκατάσταση και αποθεραπεία του το Physioargos και την έμπειρη ομάδα του Παναγιώτη Βλάχου.

Ο Πάρης το Σαββατοκύριακο που πέρασε συμμετείχε στον αγώνα 16χλμ του Tyros Run 2022, όπου κατέκτησε την δεύτερη θέση γενικής και την πρώτη θέση στην ηλικιακή του κατηγορία! Πρόκειται για έναν δυνατό αγώνα με έντονες υψομετρικές αλλαγές, που έδωσαν την ευκαιρία στον αθλητή μας να δείξει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του, καθώς και την εξαιρετική του φυσική κατάσταση.

Όλοι στην επιστημονική ομάδα του Physioargos είμαστε περήφανοι για την πορεία του Πάρη και χαιρόμαστε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις