Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00

Η μέθοδος Kinesio Taping είναι μία τεχνική αποκατάστασης που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος, παρέχοντας υποστήριξη και σταθερότητα στους μυς και τους συνδέσμους του σώματος, χωρίς όμως να περιορίζεται η κινητικότητα των αρθρώσεων.


kinesio taping 1

kinesio taping 2

Τεχνικές με τις οποίες εφαρμόζεται το Kinesio Taping

Με βάση την κλινική εξέταση και αξιολόγηση και τις ανάγκες του ασθενούς, το Κinesio Tape εφαρμόζεται με εξατομικευμένο τρόπο. Αυτό που διαφέρει είναι το σχήμα της ταινίας, η κατεύθυνσή της, καθως και η τάση της:

  • Τεχνική της περιτονίας: χρησιμοποιείται συχνότερα με ταινίες σχήματος Ι ή Υ. Το δέρμα και ο μυς διατείνονται ελαφρά ή αφήνονται σε θέση χαλάρωσης. Η ταινία απλώνεται και εφαρμόζεται αντίθετα από τη φορά της ίνας του μυός.
  • Τεχνική της κυκλοφορίας: η ταινία τοποθετείται στην περιοχή θεραπείας αφού προσδιοριστεί ο μυς ή η μυϊκή ομάδα που πρέπει να θεραπευθεί και βρίσκεται σε διάταση. Μετά από την εφαρμογή της ταινίας, με ελάχιστη πίεση, ο μυς αφήνεται να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση. Αυτό αφυπνίζει το δέρμα και ο ασθενής δοκιμάζει βελτιωμένη κυκλοφορία και συχνά μειωμένο πόνο.
  • Τεχνική των συνδέσμων: το μεσαίο τμήμα της ταινίας απλώνεται στο μέγιστο βαθμό και εφαρμόζει πάνω στο δέρμα. Τα άκρα της ταινίας εφαρμόζουν χωρίς καθόλου πίεση. Εφόσον η ταινία τραβάει όλο το δέρμα μαζί, αυτό δημιουργεί μία ισχυρή ροή πληροφοριών στα νεύρα της περιοχής. Αυτό σωματικά δημιουργεί αναρρόφηση η οποία ανασηκώνει το δέρμα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη ροή. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο ασθενής μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή πηγή του πόνου.
  • Επανορθωτική τεχνική: όταν χρησιμοποιούμε την ταινία για την επανόρθωση της στάσης κάποιας άρθρωσης, προσπαθούμε να οδηγήσουμε το σώμα στην άριστη θέση. Η ταινία κόβεται στο επιθυμητό μήκος και εφαρμόζεται έτσι ώστε να προκαλείται η κατάλληλη στάση του σώματος. Η ταινία θα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε ο συνδετικός ιστός να επανορθώνεται στη βάση του.

Οφέλη

Τα οφέλη της μεθόδου Kinesio Taping είναι τα εξής:

  • Ελαφρά στήριξη και υποστήριξη των τραυματισμένων μυών και των τενόντων χωρίς όμως να περιορίζεται το εύρος κίνησης (ROM), όπως π.χ. γίνεται με έναν νάρθηκα.
  • Μείωση του πόνου, ακόμα και του χρόνιου, αφού κατά την εφαρμογή της κινησιοταινίας ανασηκώνεται ελαφρά το δέρμα πάνω απ’ το σημείο του πόνου, με αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης που δέχονται οι νευρουποδοχείς κάτω από το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο.
  • Μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής, αφού με τη μείωση της πίεσης στο σημείο, το λεμφικό υγρό διοχετεύεται καλύτερα.
  • Γρηγορότερη αποθεραπεία των υπερ-προπονημένων μυών, αφού μέσω της καλύτερης κυκλοφορίας που επιτυγχάνεται με τη χρήση της κινησιοταινίας, αποβάλλονται ευκολότερα και γρηγορότερα τα υποπροϊόντα προπόνησης όπως π.χ. το γαλακτικό οξύ, που υπάρχουν στους κουρασμένους αυτούς μυς, επιτρέποντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα να περάσει με αποτέλεσμα την αναζωογόνησή τους.
  • Καλύτερη αιμάτωση τοπικά και άρα αποτροπή των μυϊκών σπασμών και κραμπών.

Την ώρα που ο αθλητής φοράει τις ταινίες μπορεί να εκτελέσει κανονικά το ασκησιολόγιο του με λαστιχα γυμναστικης, βάρη-βαράκια, κολύμπι, τρέξιμο, κ.λπ. Η ταινία παραμένει στο δέρμα για 3-7 μέρες, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί στο ντουζ και η τοποθέτησή της μπορεί να επαναληφθεί.