Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00

Το Manual Therapy είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων, όπου ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του. Βασίζεται στον κλινικό συλλογισμό, μέσω του οποίου ο θεραπευτής αποφασίζει για το ποια διαγνωστική ή θεραπευτική τεχνική θα επιλέξει στην κάθε περίπτωση για να βοηθήσει τον ασθενή του.

Ο στόχος μετατοπίζεται από την απλή ανακούφιση στην λύση των πραγματικών αιτιών του προβλήματος. Για αυτό και η χρήση μηχανημάτων ελαχιστοποιείται και τη θέση τους παίρνουν τεχνικές κινητοποίησης και στοχευμένη άσκηση.

Χρησιμοποιούνται πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς και θεραπευτικές ασκήσεις οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη κλινική εφαρμογή.

Το Manual Therapy θέλει τον ασθενή σε ενεργητικό ρόλο. Για αυτό και από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες ο ασθενής καλείται να συμμετέχει σε ενεργητικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης αλλά και επανεκπαίδευσης, με στόχο την αλλαγή πιθανών λανθασμένων κινητικών και στατικών προτύπων.

H Ιστορία του Manual Therapy

Οι πρώτες αναφορές για το Manual Therapy συναντώνται σε κείμενα του Ιπποκράτη, ο οποίος συνήθιζε να τονίζει στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρης γνώση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, γιατί πολλές διαταραχές ξεκινούν από αυτή.

Επίσημα και επιστημονικά πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα στην Αμερική, από τον Dr. James Mennell, οστεοπαθητικό που δίδασκε κυρίως σε φυσικοθεραπευτές. Μαθητής του ήταν ο Edgar Cyriax, ο οποίος επινόησε μια σειρά τεχνικών. Η ασφάλεια των τεχνικών αυτών βασιζόταν στην πολύ καλή αξιολόγηση και στον έλεγχο των παραγόντων που μπορούν να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. O Cyriax μαζί με τους Kaltenborn και ο Maitland θεωρούνται οι 3 πρωτοπόροι στο χώρο του Manual Therapy.

Ο Kaltenborn εφάρμοσε τεχνικές που στηρίζονται σε αρχές της αρθροκινηματικής (convex-concave). Και πάλι εδώ η πολύ καλή αξιολόγηση είναι η βάση για τη σωστή θεραπεία. Γενικά το Manual Therapy που εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές, σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τεχνικές που Χρησιμοποιούνται

Στο Manual Therapy χρησιμοποιούνται οι εξής τεχνικές:

 • Νευρομυϊκή επανεκπαίδευση
 • Κινητοποίηση αρθρώσεων και μαλακών μορίων
 • Διατάσεις μυϊκών δομών
 • Ιδιοδέκτρια Νευρομυϊκή Διευκόλυνση (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation PNF): είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αύξηση της αντοχής και δύναμης των ασθενών που έχουν βλάβη στο μυοσκελετικό σύστημα, βρίσκονται στο στάδιο μετεγχειρητικής αποκατάστασης, ή έχουν βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο)
 • Θεραπευτική Άσκηση
 • McKenzie Method: Μέθοδος για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Δημιουργήθηκε από τον φυσικοθεραπευτή Robin McKenzie την δεκαετία του 1950 στην Νέα Ζηλανδία. Ιδιαίτερα διαδεδομένη για παθήσεις όπως η οσφυαλγία, ισχιαλγία, ραχιαλγία, μυϊκοί σπασμοί.

Πλεονεκτήματα Manual Therapy

Τα πλεονεκτήματα του Manual Therapy είναι:

 • Στοχεύει στο αίτιο
 • Μπορούμε να παρέμβουμε και στο οξύ στάδιο
 • Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ πιο σύντομος
 • Η αποκατάσταση είναι ουσιαστική και πλήρης
 • Αποφεύγονται οι υποτροπές

Εν κατακλείδι το Manual Therapy κατατάσσεται στις πλέον ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους, με ανύπαρκτες επιπλοκές, και έχει ως βασικό σκοπό την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του ασθενούς, στοχεύοντας στο αίτιο που την προκαλεί και όχι απλά στην ανακούφιση του συμπτώματος.

Το physioargos  είναι εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy, προσφέροντας στους ασθενείς ανακούφιση από τον πόνο, αποτελεσματική θεραπεία και ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Επίσης το manual therapy μπορεί να εφαρμοστεί παραλληλα και με