Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00

Το πελματογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη παρακλινική εξέταση τον κάτω άκρων, με την οποία αναλύουμε την κατανοµή των πιέσεων στα πόδια κατά τη στάση και τη βάδιση. Μας δίνει πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε λάθος στάση του σώµατος ή σε κακή µηχανική λειτουργία των ποδιών. Έτσι, ο ασθενής µπορεί να απαλλαγεί από χρόνιους πόνους, όχι μόνο στα πόδια, αλλά και σε διάφορα σηµεία του σώµατός του και να προλάβει την εξέλιξή τους.


πελματογράφημα άργος ναύπλιο

 

Πελματογράφος

Η εξέταση γίνεται με τον πελματογράφο, μία συσκευή που μπορεί να εντοπίσει τα παραπάνω ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα. Αποτελείται από περισσότερους από 4.000 ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι, μπορεί να καταμετρά τις πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα κατά τη στάση ή το βάδισμα, τον τύπο βαδίσματος, την κατανομή βάρους, κ.α.

Τι µας οδηγεί στην εξέταση του πελµατογραφήµατος;

  • Το σύγχρονο lifestyle, το άγχος, η καθιστική ζωή και η λάθος στάση σώματος καταπονούν το σώμα, με αποτέλεσµα να νιώθουµε πόνους στη µέση, στα ισχία, στα γόνατα, καθώς και στα πέλµατα.
  • Επίσης, διάφορες παθήσεις όπως η πλατυποδία, η κοιλοποδία, η ραιβοποδία, η άκανθα πτέρνας, ο πόνος στα µετατάρσια, οι τύλοι (κάλοι) και η ανισοσκελία µπορεί να προκαλέσουν αφόρητους πόνους, που θα µας περιορίσουν στις καθηµερινές δραστηριότητές µας.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα πελματογράφημα;

  • Παιδιά: Επειδή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, οποιοδήποτε πρόβληµα και αν έχουν σχετικό µε τη µηχανική των κάτω άκρων είναι αντιµετωπίσιµο. Τα οστά τους είναι εύπλαστα, δηλαδή δεν έχουν οστεοποιηθεί ακόµα, και έτσι υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί η µηχανική του ποδιού τους και κατά συνέπεια ολόκληρου του σώµατός τους.
  • Αθλητές: Οι καθημερινές απαιτητικές προπονήσεις καταπονούν σε υψηλό βαθμό τα κάτω άκρα τους. Ειδικότερα αν υπάρχει κάποιο εµβιοµηχανικό πρόβληµα, όπως λανθασμένο πρότυπο βάδισης ή κάποιος τραυματισμός, το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερες επιδόσεις. Κάνοντας όµως την εξέταση του πελµατογραφήµατος και χρησιμοποιώντας τους εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, µπορούν να βοηθήσουν τα άκρα τους να λειτουργήσουν σωστά, ώστε να αποφευχθούν τραυµατισµοί και ταυτόχρονα να δώσουν το µέγιστο των δυνατοτήτων τους.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη: Ο εντοπισµός των πελµατιαίων πιέσεων θεωρείται ύψιστης σηµασίας για τον περιορισµό των εξελκώσεων και κατ’ επέκταση των ακρωτηριασµών.

Πελματογράφημα και εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι

Αφού συλλέξουμε και αξιολογήσουμε τις πληροφορίες του πελματογραφήματος, προχωράμε στο σχεδιασμό και την κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων.

Η κατασκευή τους γίνεται με τη χρήση υλικών διαφορετικών πυκνοτήτων, των οποίων η επιλογή τους γίνεται με βάση τα δεδομένα του πελματογράφου, το βάρος, την ηλικία, τη δραστηριότητα και γενικότερα τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Οι ορθωτικοί πάτοι συντελούν δραστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ μπορούν να προλάβουν, να στηρίξουν ή και να διορθώσουν μηχανικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα κατά την ορθοστασία, τη βάδιση και το τρέξιμο.
  • Απορροφούν όλους τους κραδασμούς κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.
  • Μειώνουν τη μυϊκή κούραση και προλαμβάνουν τραυματισμούς.
  • Βελτιώνουν τη συνολική στάση του σώματός.

Το κάθε ζεύγος πάτων είναι εξατομικευμένο και απευθύνεται στο κάθε άτομο ξεχωριστά!

Στο Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioargos διαθέτουμε ψηφιακό πελματογράφο τελευταίας τεχνολογίας, με τον οποίο πραγματοποιούμε την εξέταση του πελματογραφήματος.