Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 21, Άργος
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:10:00-13:00

Το σύστημα Compex αποτελεί την πιο διαδεδομένη παγκοσμίως τεχνολογία ηλεκτρικής διέγερσης των μυών (EMS). Είναι γνωστή και ως ηλεκτρομαγνητική νευρομυϊκή διέγερση (NMES), μυϊκή διέγερση ή e-stim.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτροδιέγερση

Η αρχή λειτουργίας της ηλεκτροδιέγερσης βασίζεται στη διέγερση των νευρικών ινών με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών που μεταδίδονται μέσω των ηλεκτροδίων.

Οι ηλεκτρικοί παλμοί που παράγονται από τη συσκευή Compex είναι παλμοί υψηλής ποιότητας, ασφαλείς, άνετοι και αποτελεσματικοί.

Οι τύποι νευρικών ινών που είναι δυνατόν να διεγερθούν είναι:

  1. Τα κινητικά νεύρα των μυών για την πρόκληση μυϊκών συσπάσεων, μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτρομυϊκή διέγερση (EMS).
  2. Ορισμένοι τύποι ευαίσθητων νευρικών ινών με στόχο την αναλγητική δράση.

compex άργος

Διέγερση του Κινητικού Νεύρου (EMS)

Κατά την εθελούσια μυϊκή δραστηριότητα, η διαδικασία παραγωγής μυϊκού έργου ξεκινά μέσω μιας εντολής που αποστέλλεται από τον εγκέφαλο προς τα κινητικά νεύρα με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται μέσω του κινητικού νεύρου στις μυϊκές ίνες με τελικό αποτέλεσμα τη μυϊκή σύσπαση.

Η ηλεκτροδιέγερση αναπαράγει με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία. Η συσκευή Compex παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι διεγείρουν τις μυϊκές ίνες. Η διέγερση των νευρικών ινών προκαλεί τη μηχανική απόκριση των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μυϊκού σπασμού. Ο μυϊκός σπασμός αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημιουργία μυϊκής σύσπασης. Το μυϊκό έργο που παράγεται με την ηλεκτροδιέγερση είναι πανομοιότυπο με αυτό που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, ο μυς δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της εντολής που προέρχεται από τον εγκέφαλο ή από τη συσκευή ηλεκτροδιέγερσης.

Οι παράμετροι των προγραμμάτων της συσκευής Compex υποβάλλουν τους μυς σε διαφορετικά είδη μυϊκού έργου, ανάλογα με τον τύπο των μυϊκών ινών που διεγείρονται.

Οι μυϊκές ίνες διακρίνονται μεταξύ τους, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία συσπώνται σε βραδείας και ταχείας συστολής. Οι μυϊκές ίνες βραδείας συστολής είναι καθοριστικής σημασίας για έναν μαραθωνοδρόμο, ενώ οι ταχείας συστολής είναι περισσότερο αναπτυγμένες σε έναν σπρίντερ.

Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και διαμορφώνοντας ανάλογα τις παραμέτρους της ηλεκτροδιέγερσης, μπορούμε να κατευθύνουμε τη μυϊκή άσκηση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη κ.λπ).

Διέγερση των Αισθητήριων Νεύρων

Οι ηλεκτρικοί παλμοί μπορούν επίσης να διεγείρουν τις ευαίσθητες νευρικές ίνες με στόχο την επίτευξη αναλγητικού αποτελέσματος. Ανάλογα με τον τύπο των νευρικών ινών που θα διεγείρουμε, μπορούμε να:

  • Εμποδίσουμε τη μετάδοση του αισθήματος του πόνου μέσω του νευρικού συστήματος.
  • Αυξήσουμε την έκκριση ενδορφινών (φυσικές αναλγητικές ουσίες του οργανισμού) και συνεπώς να ελαττώσουμε τον πόνο.

Τα αναλγητικά προγράμματα της Compex μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση οξύ ή χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις και στους μύες.

Στο Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioargos χρησιμοποιούμε τη θεραπεία Compex τόσο σε αθλητές που θέλουν να γυμνάσουν τους μυς τους όσο πιο ανώδυνα και ξεκούραστα γίνεται, όσο και σε μετεγχειρητικούς ασθενείς, προκειμένου να προλάβουμε πιθανή μυϊκή ατροφία.

Διαθέτουμε δύο συσκευές, το Compex SP 6.0 και το Compex SP 8.0, με αντίστοιχα 30 και 40 προγράμματα που προσφέρουν:

  • Προπόνηση: αντοχή, αντοχή στη δύναμη, μέγιστη δύναμη, εκρηκτική δύναμη, άσκηση των μυών, προθέρμανση, οξυγόνωση, συνδυαστική προπόνηση, σταθεροποίηση κορμού, υπερτροφία, υπεραναπλήρωση, πρόληψη διαστρέμματος, δυναμική ενίσχυση.
  • Fitness: σύσφιξη των μπράτσων, τόνωση των μηρών, σύσφιξη της κοιλιάς, σμίλευση γλουτών, γράμμωση κοιλιακών, εκγύμναση των θωρακικών μυών, ενδυνάμωση δικεφάλων, λεμφική παροχέτευση, εκγύμναση του ώμου, ισχύ, άσκηση των μυών, αύξηση των τριχοειδών αγγείων/ οξυγόνωση, συνδυαστική προπόνηση, προθέρμανση.
  • Αποθεραπεία: χαλαρωτικό μασάζ, αποθεραπεία από άσκηση, μείωση μυϊκού πιασίματος, αναζωογονητικό μασάζ, αποθεραπεία από αγώνα.
  • Καταπολέμηση του πόνου: tens καταπολέμησης του πόνου, μυοχαλαρωτικό, χρόνιος πόνος, οσφυαλγία, βαριά πόδια, αποφυγή κραμπών, αυχενικός πόνος, τενοντίτιδα, λουμπάγκο, επικονδυλίτιδα.
  • Αποκατάσταση: μυϊκή ατροφία, ενίσχυση.